INTRODUCERE

FAZA 1 - PRANZUL

PRANZUL

  • nu este limitat cantitativ; va trebui totusi să fie suficient pentru a putea da senzatia de satietate
  • va cuprinde, în general:
    • un antreu;
    • un fel principal însotit de glucide foarte bune (cu un IG foarte scăzut, de exemplu legume verzi);
    • brânză sau un iaurt.
  • va fi consumat fără pâine.

I. ANTREUL

1. CRUDITATILE: se pot consuma crude sau in salate:
  • rosii; castraveti; varză (rosie sau albă); brocoli; conopida
  • telină; praz;
  • ciuperci de cultură;
  • fasole verde;
  • avocado;
  • anghinare;
  • castraveciori cornison;
  • ridichii;
  • morcovi rasi
  • lăptuci, andive, salata mâche, păpădie, salata scarole, creson
- vor putea fi asezonate cu un sos vinegretă normal, adică făcut cu otet, ulei de masline, sare si piper si eventual putin mustar.
- telina va putea fi preparată în sos remoulade, adică un sos de maioneză.
- in acelasi fel, se va putea adăuga castravetilor fie putină smântână proaspătă degresată, fie ceea ce e mai de
preferat, brânză de vaci cu 0 % MG.
- bineînteles, nu va trebui să consumăm maioneză si vinegrete gata preparate

INTERZISE:
  • cartofii; orezul; porumbul; grisul sau bulgurul; crutoane; paine prajita
- vor putea fi acceptate în salate: nucile, alunele si mugurii de pin .

2. PESTE; SCOICI; CRUSTACEE:
  • - sardinele (fripte sau în ulei de măsline, dacă este posibil);
  • - scrumbiile;
  • - heringii (evitând bineînteles nedoritii cartofi);
  • - ansoa;
  • - tonul;
  • - crevetii;
  • - scoicile Saint-Jacques;
  • - gambas si scampis20;
  • - langusta si homarul;
  • - crabii;
  • - caviarul si toti substituentii săi;
  • - toate celelalte scoici si alte crustacee, stridii si langoustine.
  • somon simplu sau marinat in ulei de masline ( carpaccio)
3. MEZELURI: reduceti usor consumul lor

4. OUA:  tari, cu maioneză, omlete, ochiuri...

5. ALTE ANTREURI POSIBILE:
- salata de Nisa sau Assiette landaise
- interzis amestecul de orez, porumb sau crutoane, cu restul.
- brânza, care este de obicei Crottin de Chavignol cald pe un pat de salată ( fara paine prajita)
- patee de ficat de gâscă (foaie gras), va trebui deci mâncat cu salată ( fara paine prajita)

6. ANTREURI INTERZISE:

- buseuri regale, vol-au-vent si alte foitaje; tarte si plăcinte englezesti; sufleurile pe bază de făină albă;
- paste albe; orez alb (mai ales cel glutinos); grisul rafinat; tot ce este pe bază de cartofi.

II. FELUL PRINCIPAL 

- va fi întotdeauna alcătuit din carne, din pasăre sau din peste si ca garnitură, legume care figurează în lista cu glucide foarte bune, adică cele al căror IG este sub 15.
- vor fi, deci, în cea mai mare parte, legume verzi continând o mare cantitate de fibre sau leguminoase, al căror indice glicemic este mai mic sau egal cu 35.

1. CARNEA:
- vita, oaia si porcul sunt cărnuri mai grase (calul si vitelul mai putin)
- păsările le sunt deci superioare în această privintă; fileurile de gâscă (magrets)
- interzis: tocănite; mâncăruri cu sos « betonat » cu făină albă; escalop

2. PESTELE:
- toti, fără exceptie pot fi alesi, cu singura mentiune că nu vor putea fi nici pane, nici dati prin făină si apoi prăjiti. 
- nu acceptati decât pestele în staniol, la grătar sau gătit la abur.
- sosurile vor face obiectul aceleasi neîncrederi ca cele pentru carne. Cel mai bun dintre ele va rămâne totusi amestecul de suc de lămâie si ulei de măsline extravirgin, mai bogat în vitamine, după cum stiti.
- acasă, pestele congelat este cea mai bună garantie a prospetimii. 
- cumparati file de peste cod sau de merlucius pe care îl veti găti în diverse feluri, fie într-un bulion simplificat
făcut cu ierburi de Provence (o lingură de supă la un litru de apă), fie la foc foarte mic într-o oală acoperită în care ati pus un strop de ulei.

3. GARNITURILE: 
- dovlecei; vinete; rosii; brocoli; spanac; ardei verde; mărar; telină; măcris; fasole verde; bette; ciuperci;
- salsifi; varză; mazăre; conopidă; varză acră; varză de Bruxelles; linte; fasole uscată sau fasole oloagă;
- năut.


 III. BRANZA SAU DESERT ?

- in faza I, va trebui să vă multumiti, cel mai adesea, cu brânză. 
- mâncati brânza fără pâine sau cu salata,.
- folositi o bucată de brânza tare (cascaval de exemplu) pentru a manca o brânză moale (brânză proaspătă).
- pentru cele ce au cu adevărat intentia de a slăbi, să stie că nu este recomandat a se consuma o cantitate mare de brânză de vaci, chiar dacă are 0 % MG. Brânza de vaci contine o cantitate deloc neglijabilă de glucide (glactoza) în zer, si consumând multă ar putea relansa la sfârsitul mesei o secretie mai importantă de insulină ceea ce ar risca stocarea grăsimilor ingerate înainte. O doza de 60 până la 80 grame ar trebui să constituie maximul. În măsura în care este posibil, va trebui să alegeti întotdeauna brânzeturi albe scurse, evitându-le pe cele cremoase. 
- se recomanda a se consuma doar brânzeturi bine scurse si de preferat brânzeturi de capră si oaie.
- cât priveste deserturile, fără exceptii, va trebui să trageti o linie în timpul fazei I, căci există putine posibilităti de a consuma unele fără zahăr. 
- acasă, puteti totusi să faceti ouă à la neige sau lapte de pasăre, la nevoie îndulcite cu fructoză. Sau puteti consuma o spumă de ciocolată sau o prăjitură cu ciocolată făcută fără zahăr, făină sau unt, cu ciocolată cu peste 70 % cacao, al cărei IG este 22 (vedeti retetele din anexa I). 
- totusi, desertul va putea fi întotdeauna alcătuit din fructe coapte (mere, piersici, caise, prune negre...) sau dintr-o prăjitură cu fructe ce nu contine nici zahăr, nici faină, nici unt (vedeti reteta de clafoutis în anexa I).
- interzis in faza 1 sandwich - ul 
IV. PRANZ CU FRUCTE

- toate fructele sunt bune, mai putin banana coaptă
- mâncati de exemplu trei sau patru mere, sau mai bine alternati cu portocale.
- puteti de asemenea sa mâncati două mere cu 50 g de alune sau migdale (se găsesc gata decojite); veti completa cu un iaurt.
V. PRANZ CU BRANZA SAU OUA


- orice tip de brânză este bun, cu conditia să fie cât mai putin grasă posibil
- o portie de 250 g de brânză de vaci cu 0 % MG, în care puneti câtiva fragi, zmeură sau kiwi, poate fi o variantă. Acestea sunt de fapt putinele fructe, împreună cu murele, care fac exceptie de la regula conform căreia fructele trebuie mâncate pe stomacul gol. Mâncându-le cu brânză cu 0 % MG nu este
gresit.
- două sau trei ouă tari pot de asemenea să constituie o solutie. Dacă le putem adăuga o mică rosie proaspătă, vor fi mai putin grele pentru stomac.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu